מהו זמן התחילי של מצוות קרית שמע של שחרית?
היש ליחיד להמתין למנין ע"מ לקרוא ק"ש עם ברכותיה או יקרא ק"ש בזמנה ביחיד?
האם עדיף "תפילת ותיקין" בעשרה בלבד או ימתינו לשאר הציבור ע"מ לקיים "ברב עם הדרת מלך"?
17/11/11 כ' חשון התשע"ב
המקור עוסק בשאלה האם יש קשר בין קריאת שמע בזמנה המוקדם (סמוך לנץ החמה) לבין תפילת ותיקין (תפילת שחרית עם הנץ החמה). הדובר מבהיר כי אין בהכרח קשר ישיר ביניהם, שכן מצוות קריאת שמע בזמנה יכולה להתקיים גם ביחידות לפני הנץ, גם אם אין מניין לתפילה. עוד נדון העניין של תפילה בציבור ("ברובע עם הדרת מלך") לעומת תפילה בזמן המוקדם במיעוט, ומציין את העדיפות לשלום הציבור במקרה של התנגשות. לסיכום, המקור מנתח את ההבדלים והדמיון בין זמני קריאת שמע ותפילת ותיקין, תוך התייחסות למעמד היחיד והציבור.
קובץ שמע - מלא
. ההבחנה בין זמן קריאת שמע לזמן תפילת ותיקין:
- הדובר מדגיש כי יש להבחין בין הזמן המצווה לכתחילה לקריאת שמע של שחרית, שהוא "קודם הנץ החמה כדי שיגמור לקרות לקרות ולברך ברכה אחרונה עם הנצח חמה", לבין מושג "תפילת ותיקין" המתייחס לתחילת זמן תפילת שחרית עם הנץ החמה ("תפילת השחר מצוותה שהיתחיל להתפלל עם הנצחמה").
- לטענתו, קריאת שמע בזמנה המוקדם אינה בהכרח קשורה לתפילת ותיקין ואינה קשורה ישירות לשמחת גאולה של התפילה.
2. מענה לשאלה על יחיד שאין לו מניין בזמן קריאת שמע:
- הדובר מביא את תשובת הרמב"ם בסימן קפ בהלכות תפילה, לפיה גם יחיד שאין לו מניין יכול וצריך לקרוא קריאת שמע בזמנה, סמוך להנץ החמה.
- הוא מבהיר כי כוונת הרמב"ם אינה שאדם יתפלל יחיד כדי לקרוא קריאת שמע לפני הנץ, אלא שאם אדם נמצא לבד והגיע זמן קריאת שמע סמוך להנץ ואין לו מניין כעת, עליו לקרוא קריאת שמע ללא קשר לתפילה כדי לקיים את מצוות קריאת שמע בזמנה המוקדם.
- בהמשך, כאשר יגיע למניין, יוכל להתפלל עם הציבור ולברך ברכות קריאת שמע (ברכות שבח והודאה), שכן ברכות אלו אינן כמו ברכות מצווה חד פעמיות. הדובר אף מציין שכך הוא נוהג בעצמו כאשר הוא מתפלל מאוחר עם ציבור.
3. דילמה לגבי ציבור מצומצם מול "ברוב עם הדרת מלך":
- הדובר מתאר מצב בו ישנם עשרה אנשים המעוניינים להתפלל עם הנץ ("ותיקין"), אך שאר הציבור מתפלל מאוחר יותר ("ברובע דר מלך").
- הוא מעלה את השאלה מה עדיף: להתפלל בעשרה בזמן ("תפילה בזמנה יראוך עם שמש ויש להם עניין עדיפה על ברובעם דת מלך") או להמתין ולהתפלל עם כל הציבור ברוב עם הדרת מלך.
- הדובר מציין כי לכאורה תפילה בזמנה עדיפה, אך מוסיף שיש להתחשב בהשלכות של התפילה המוקדמת על הציבור הרחב. אם תפילת הותיקין תגרום לאחרים להתעכב יתר על המידה או ליצור תרעומת, "בוודאי שעדיף שלום הציבור וברובעם הדרת מלך ולהתפלל כולם ביחד ואת קריאת שמאמרו לפני הנץ כמו שכבר אמרנו ויטרו על הוותיקים".
- הכלל הוא שאם אין התנגשות בין המניין הראשון לשני, והוא אינו מפריע לאחרים, נראה שתפילה בזמן עדיפה. אך אם היא גורמת לבעיות, עדיף להתפלל עם הציבור ברוב עם.
4. היעדר קשר מחייב בין קריאת שמע של שחרית לערבית:
- הדובר מבהיר כי אין בהכרח קשר הדוק בין קריאת שמע של שחרית לקריאת שמע של ערבית, בניגוד למה שנשאל בתחילת דבריו.
5. סיכום העיקרון:
- קיימת אפשרות להפריד בין מצוות קריאת שמע בזמנה המוקדם (לפני הנץ) לבין תפילת שחרית עם הציבור בזמן מאוחר יותר, במיוחד במקום שאין מניין ותיקין. אין "זיקה הדוקה בין קריאת שמע ובין התפילת ותיקן".
ציטוטים מרכזיים:
- "מצוותה שיתחיל לקרות קודם הנץ החמה כדי שיגמור לקרות לקרות ולברך ברכה אחרונה עם הנצח חמה זה לא קשור כל כך עם תפילת ותיקין זהו זמן של קריאת שמע, הזמן של לכתחילה..."
- "תפילת השחר מצוותה שהיתחיל להתפלל עם הנצחמה וזמנה עד סוף שעה רבעית שהיא שליש היום..."
- "רבנו אומר גם בזמנה, גם הציבור, גם היחיד יקראו בזמנה את קריאת שמע, דהיינו סמוך להנץ."
- "...יחיד שנמצא לבד והגיע זמן קריאת שמע סמוך להנץ החמה ויש לו מניין יותר מאוחר. כעת אין לו מניין יקרא קריאת שמע ללא שום קשר לתפילה כדי לזכות בקריאת שמע בזמנה הלכת תחילתי המצוותי ואחר כך כשיגיע לציבור יתפלל במניין רגיל..."
- "...נראים הדברים שתפילה בזמנה יראוך עם שמש ויש להם עניין עדיפה על ברובעם דת מלך אבל הנמלא אם אין התנגשות בין המניין הראשון לשני אם יש בית כנסת וזה מניין שאיןנון מפריע לחברו לחי אבל אם הותיקים משך תפילתם תגרום לכך שהברובעם הדרת מלך המאחרים ידחו יותר בגללם או יגרום הדבר לתרעומת בציבור בגלל שהם נאלצים לתחות התפילה יותר מאוחר בוודאי שעדיף שלום הציבור וברובעם הדרת מלך ולהתפלל כולם ביחד ואת קריאת שמאמרו לפני הנץ כמו שכבר אמרנו ויטרו על הוותיקים..."
בסך הכל, קטע השמע מספק הבהרה הלכתית חשובה בנוגע לזמני קריאת שמע ותפילה, תוך התייחסות למצבים שונים ולשיקולים של טובת הציבור
Question1
האם יש קשר ישיר בין קריאת שמע של ערב או שחרית בתחילת זמנה לבין המושג "ותיקין"?
Answer1
לא בהכרח. השואל מערבב בין שני מושגים. קריאת שמע בזמנה הלכתחילתי (קצת לפני הנץ החמה בשחרית) היא מצווה בפני עצמה, ואינה קשורה ישירות לתפילת ותיקין. תפילת ותיקין מתייחסת לתפילת שחרית שמתחילה עם הנץ החמה.
Question2
מהו הזמן המצוותי לקריאת שמע של שחרית לפי הרמב"ם?
Answer2
מצוות קריאת שמע של שחרית היא להתחיל לקרוא קודם הנץ החמה כדי לסיים את הקריאה ולברך את הברכה האחרונה עם הנץ החמה.
Question3
מה הדין לגבי יחיד שהגיע זמן קריאת שמע סמוך לנץ החמה ואין לו מניין זמין?
Answer3
יחיד במצב כזה יקרא קריאת שמע בזמנה, ללא קשר לתפילה, כדי לקיים את המצווה בזמנה המובחר. כאשר יגיע למניין מאוחר יותר, יוכל להתפלל עם הציבור ולברך ברכות השבח וההודאה של קריאת שמע שוב, כיוון שברכות אלו אינן רק על עצם קיום המצווה.
Question4
האם ציבור יכול לקרוא קריאת שמע לפני הנץ החמה כדי לזכות במצוותה בזמנה המובחר, ואז להתפלל עם רוב הציבור מאוחר יותר?
Answer4
כן, אם קבוצה קטנה מהציבור (למשל עשרה) יכולה לקרוא קריאת שמע לפני הנץ כדי לזכות במצוותה בזמנה המובחר, ואז להתפלל עם שאר הציבור ברוב עם הדרת מלך, זה אפשרי, כל עוד אין איחור גדול מדי מצד הציבור.
Question5
מה עדיף: תפילה בזמנה ("ותיקין") במניין מצומצם, או תפילה עם רוב עם הדרת מלך באיחור קל?
Answer5
נראה שתפילה בזמנה עם הנץ החמה עדיפה, כיוון שיש לה עניין מיוחד ("יראוך עם שמש"). עם זאת, אם תפילת הותיקין תגרום למתחים או אי נוחות בציבור המאחר, עדיף להתפלל עם כולם ברוב עם הדרת מלך ולא לוותר על שלום הציבור. במקרה כזה, ניתן לקרוא קריאת שמע לפני הנץ בנפרד.
Question 6
מהו הזמן המצוותי לתפילת שחרית ("תפילת ותיקין") לפי הרמב"ם?
Answer6
מצוות תפילת השחר היא להתחיל להתפלל עם הנץ החמה, וזמנה נמשך עד סוף שעה רביעית של היום (שליש היום). מי שהתפלל לאחר מכן עד חצי היום יצא ידי חובת תפילה, אך לא יצא ידי חובת תפילה בזמנה המובחר.
Question 7
האם יש בהכרח קשר בין קריאת שמע של שחרית לתפילת ותיקין?
Answer7
לא בהכרח. ניתן להפריד ביניהם. המצווה המובחרת לקריאת שמע היא לפני הנץ החמה, ואילו המצווה המובחרת לתפילה היא עם הנץ החמה. אדם יכול לקרוא קריאת שמע לפני הנץ ביחיד ולהתפלל עם הציבור מאוחר יותר, במיוחד במקום שאין מניין ותיקין זמין.
Question 8
מה הדין כאשר אדם נמצא בנסיעות ומתפללים מאוחר?
Answer 8
במקרה כזה, האדם יקרא קריאת שמע בזמנה (סמוך לנץ החמה) לבדו, וכאשר יגיע לציבור המתפלל מאוחר יותר, יוכל להתפלל איתם
קובץ שמע - TXT
111117hy.txt
(7.53 KB)