האם ניתן להתיר על בסיס הכלל: "פסיק רישיה דלא נייחא ליה" כאשר מדובר ברחובות מוארים בקביעות?
האם מותר בשבת לעבור דרך דלת שנפתחת באופן אוטומטי באמצעות תא פוטו אלקטרי?
הניתן לצורך הדין לעשות הבחנה בין הולך לתומו ברחובות לבין מי שהתקין מערכת שכזו בחצרו כהרתעה לגנבים?
תגיות
10/11/08 י"ב חשון התשס"ט
המקורות דנים בשאלה ההלכתית האם מותר ליהודי ללכת בשבת במקומות בהם מותקנים חיישני תאורה או דלתות חשמליות אוטומטיות. הם מציגים את הדעה המקלה המתירה הליכה במקומות כאלה כאשר האדם אינו מעוניין בהפעלת החיישן והתאורה נדלקת באופן פסיבי. לעומת זאת, כאשר לאדם יש עניין בהפעלת החיישן, למשל ברחובות חשוכים המוארים רק על ידי חיישנים, או בכניסה דרך דלת אוטומטית, הדבר נחשב כמעשה אסור בשבת. המקורות מביאים דעות שונות בפוסקים ומדגישים את ההבחנה בין מצב בו האדם "נקרע" לתוך הפעלת החיישן לבין מצב בו הוא מעוניין בהפעלתו לצורך תאורה או פתיחת דלת.
קובץ שמע - מלא
תמצית עיקרי הדברים והרעיונות המרכזיים מהקלטת "081110hy.mp3"
הקלטת עוסקת בשאלה ההלכתית האם מותר ליהודי ללכת בשבת במקומות בהם מותקנים חיישני תאורה אוטומטיים, המופעלים על ידי תנועת בני אדם. הדובר מציג הבחנה חשובה בין מצבים בהם האדם אינו מעוניין בהפעלת התאורה לבין מצבים בהם הוא מעוניין בה או נהנה ממנה.
עיקרי הדברים והרעיונות המרכזיים:
- היתר במקרה של "פסיק רישא דלא ניחא ליה":
- הדובר פותח בציון מקרה שאירע לו בשבת, כאשר פרוז'קטור נדלק בכניסה לחצר בית עם הגעת אישה ברכב.
- הוא מציין כי הרב יוסף (בשם "שאלות ותשובות חשב האפוד") דן במקרה דומה בו שלטונות התקינו תאורה עם חיישנים ליד בתים כדי להפריע לגנבים.
- במקרה כזה, כאשר אדם עובר ליד בית בלילה והאור נדלק כתוצאה מכך, נפסק כי מותר לעבור, מכיוון שהאדם ההולך לדרכו ("לטומו") אינו מתכוון להדליק או לכבות את האור, ויש מספיק תאורה ברחוב. זה מוגדר כ"פסיק רישא דלא ניחא ליה" - תוצאה בלתי מכוונת שאינה רצויה.
- הדובר מדגיש כי על בסיס פסק זה הורו תמיד שאם אדם הולך ברחובות מוארים ולפתע נדלק אור מחיישן, הדבר מותר כי הוא "בלי כוונה וזה פסיק רישא לא נחלה ומותר".
- איסור במקרה של עניין והנאה מהתאורה:
- הבעיה מתחילה במקומות בהם האדם מעוניין בתאורה המופעלת על ידי החיישנים, כמו ברחובות בהם אין תאורה קבועה ומופעלת תאורה נקודתית רק כאשר אדם עובר.
- במקרה כזה, אף על פי שהאדם לא ביצע פעולה ישירה בידיו, עצם הליכתו ונוכחותו גורמות להפעלת החיישן והתאורה, וזה נחשב כמעשה באמצעות גופו ("בכוחו כגופו דמה").
- הדובר מצטט את "שמירת שבת כהלכתה" (פרק כ"ג, סעיף נ"ג), האוסר מעבר בדלת הנפתחת אוטומטית באמצעות חשמל או דריכה על משטח, כיוון שהאדם הנכנס או היוצא מפעיל זרם חשמלי.
- "אסור לעבור דרכה בשבת או יום טוב כיוון שהנכנס והיוצא מפעיל זרם חשמלי בזמן שמתקרב אליה".
- בהקבלה, כאשר אדם הולך ברחוב חשוך עם חיישנים ומעוניין בתאורה שתופעל על ידי תנועתו, אסור לו ללכת שם בשבת. "אין צל של ספק שאסור ללכת ברחוב כזה אלא ברחוב אחר או שבשבת תהיה תאורה קבוהה".
- התקנת חיישנים בבית פרטי:
- אדם שהתקין בביתו חיישן תאורה מפני גנבים, ובשבת הוא מגיע לביתו והאור נדלק, מותר לו להיכנס כי הוא מעוניין בפעילות המערכת באופן כללי, גם אם ברגע זה אינו רוצה שהאור ידלק.
- אם המערכת מתוכנתת מיום שישי לפעול בשעות מסוימות בלילה, זה מותר. אך אם האדם נכנס למערכת כזו מלכתחילה מתוך עניין בפעילותה באותו רגע, הדבר אסור.
- סיכום:
- בכל מקום שיש חיישני תאורה או עיניים אלקטרוניות שהאדם מפעיל בגופו, אם הוא אינו מעוניין בהפעלתן ורק נקלע למקום והולך לדרכו ("לטומו"), מותר. "כל שיש לו עניין בדבר הזה ברור שלצורך שבת צריך לנטרל את אותה מערכת".
- יש לפעול מבחינה ציבורית כדי שבמקומות ציבוריים תהיה תאורה קבועה בשבת.
ציטוטים מרכזיים:
- "...השלטונות התקינו דן ב בן כאלה שבכל בית אשר ברחובות העיר כשמתקרב אליו בלילה מישהו נדלק אור חזק והכוונה כדי להפריע לגנבים לשלול שלל ולבוז בז ונשאל אם מותר לעבור בליל שבת על יד הבתים ההם וגם כשהוא ממשיך בדרכו האור נכבא אומ שהאיש עובר לטומו הוא אינו מתכוון להדליק או לכבות אלא שהוא פסיק רשת לא נחלה מכיוון שיש תאורה מספיקה ברחובות העיר וחתב לצרף דעת הרשבה וכולי כלומר בעל חשב האוד אומר שאדם שהולך לטומו ברחוב ולפתע פתאום נדלק אור בגלל שאותו אדם שהולך לטומו א נכנס לטווח של הפעילות של החיישן אז זה נקרא פסיק רשת דלא נחלה הוא הרי הוא עצמו לא מעוניין בכך כי יש לו אור ברחוב..."
- "ובאמת על בסיס זה תמיד הורנו שאם אנחנו הולכים ברחובות ולפתח פתאום נדלק אור בגלל שנקלענו לטווח של פעילות של חיישן ומדובר ברחובות שיש לנו אורות אז ברור אנחנו בלי כוונה וזה פסיק רשת לא נחלה ומותר."
- "בעיית הבעיות מתחילה כשיש לנו מקום שאנחנו מעוניינים בחיישנים האלה ובתאורה הזו כמו שאמרנו רחובות שרוצים לשם החיסכון שלא להפעיל תאורה כל הזמן אלא רק בעת שאדם הולך באותו רחוב ואז הוא מקבל תאורה לצורכו שירות תאורה לאותו מקום או לאותו זמן..."
- "ולכן אומר השמירת שבת כהלכתה פרק כ"ג סעיף נג דלת הנפתחת אוטומטית באמצעות חשמל תפוטוא אלקטרי או דלת הנפתחת תוצאה מדריכה על משטח הסמוך לה אסור לעבור דרכה בשבת הוא יום טוב כיוון שהנכנס והיוצא מפעיל זרם חשמלי בזמן שמתקרב אליה..."
- "ואם כן, ברור אם אנחנו חוזרים חזרה למצב שבו רוצה האדם את השיטה הזו של תאורה שלא פועלת כל הזמן אלא פועלת לפי צורך נקודתי. לפי צורך נקודתי או לפי צורך של זמן. הרי נוח לו הדבר הזה. ויש כאן מעשה על ידי גופו. נכון לא ביד אבל על ידי גופו. ולכן אין צל של ספק שאסור ללכת ברחוב כזה אלא ברחוב אחר כ או שבשבת תהיה תאורה קבוהה..."
- "לסיכום כל מקום שיש חיישני תאורה או עיניים כאלה שאלקטרוניות שהאדם בגופו מפעיל אותם אם איננו עונן וכך ואין אין לו שום צורך בדבר הזה הוא רק נקלע לדבר הזה והולך בטומו מותר..."
- "...אבל כל שיש לו עניין בדבר הזה ברור שלצורך שבת צריך לנטרל את אותה מערכת ולו לפחות בא אותם זמנים שבני אדם נורמטיבים הולכים באותם זמנים
Question1
מה הדין לגבי הליכה ברחוב בשבת ליד בתים עם חיישני תאורה כאשר התאורה נדלקת באופן אוטומטי עם ההתקרבות?
Answer1
כאשר אדם הולך לתומו ברחוב מואר ובאופן פתאומי נדלק אור כתוצאה מחיישן תאורה, ההלכה מתירה זאת. הסיבה לכך היא שהאדם אינו מתכוון להדליק את האור ואין לו צורך בכך מכיוון שהרחוב כבר מואר. פעולת החיישן נחשבת ל"פסיק רישא דלא נחלה" - תוצאה בלתי מכוונת שאינה רצויה.
Question2
מה קורה כאשר אדם מעוניין בתאורה שמופעלת על ידי חיישנים, כמו ברחובות שבהם אין תאורה קבועה והיא נדלקת רק כאשר מישהו עובר?
Answer2
במקרה כזה, כאשר אדם מעוניין בתאורה הזמנית המופעלת על ידי החיישן כדי לראות את דרכו במקום חשוך, יש בעיה הלכתית. למרות שהוא לא מבצע פעולה ישירה בידו, עצם התקרבותו לגורם ההפעלה של החיישן נחשבת לפעולה באמצעות גופו, אשר גורמת להדלקת החשמל. לכן, אסור ללכת במכוון ברחוב כזה בשבת אלא אם יש תאורה קבועה.
Question3
מה הדין לגבי דלתות אוטומטיות המופעלות על ידי חיישנים בשבת?
Answer3
אסור לעבור דרך דלת אוטומטית הנפתחת באמצעות חשמל (כגון פוטו-אלקטרי) או על ידי דריכה על משטח סמוך לה בשבת או ביום טוב. זאת מכיוון שהנכנס והיוצא גורם להפעלת זרם חשמלי בעת התקרבותו, וזו נחשבת לפעולה אסורה.
Question4
מה על אדם לעשות במקרה שהוא גר בבית משותף עם דלת אוטומטית או כאשר הוא צריך להיכנס למקום כמו בית חולים עם דלתות כאלה בשבת?
Answer4
בבניינים משותפים עם דלתות אוטומטיות, נהוג שלשומרי שבת יש דלת צדדית מכנית שאינה מופעלת על ידי חשמל. כשצריך להיכנס למקומות כמו בתי חולים, יש להמתין שאדם אחר שמותר לו להפעיל את הדלת (כגון מטפל או רופא) ייכנס, ואז להיכנס יחד איתו, מבלי לגרום ישירות לפתיחת הדלת.
Question5
אם אדם התקין בביתו חיישן תאורה לצורך הגנה מפני גנבים, האם מותר לו להיכנס לשטח החיישן בשבת?
Answer5
אם אדם התקין חיישן תאורה בביתו לצורך ביטחון, מותר להשתמש במערכת כפי שהיא מתוכנתת מיום שישי, גם אם האור נדלק כאשר הוא מתקרב. זאת מכיוון שהפעלת המערכת נעשתה מערב שבת והוא מעוניין בפעילותה הכוללת לצורך הגנה. עם זאת, אם הוא מעוניין בהפעלה נקודתית של החיישן בשבת עצמה, הדבר אסור. רצוי לנטרל את המערכת בזמנים שבהם הוא נמצא בבית ואינו זקוק להגנה מיידית מפני גנבים.
Question 6
מה ההבדל העיקרי בין מצב שבו מותר ללכת ליד חיישן תאורה לבין מצב שאסור?
Answer6
ההבדל העיקרי טמון בכוונת האדם ובצורך שלו בתאורה המופעלת על ידי החיישן. אם האדם הולך לתומו במקום מואר ואין לו עניין בהפעלת החיישן, מותר. אך אם האדם מעוניין בתאורה או בפעולת החיישן (כמו במקום חשוך או בפתיחת דלת) ועצם התקרבותו גורמת להפעלה, הדבר אסור מכיוון שזה נחשב לפעולה באמצעות גופו.
Question 7
האם יש דעות שונות בפוסקים לגבי היתר הליכה ליד חיישני תאורה במקומות מוארים?
Answer7
כן, ישנם פוסקים שהקלו במצב של הליכה תמימה ברחוב מואר שבו נדלק אור מחיישן, כפי שמובא בשם "חשב האפוד" ורב יוסף ב"יביע אומר". הם מתייחסים לכך כ"פסיק רישא דלא נחלה". הרב ווזנר אף הרחיב את ההיתר במצבים כאלה, באומרו שאין כאן פעולה ומחשבה אסורה.
Question 8
מהי ההמלצה הציבורית בנוגע לרחובות עם תאורה המופעלת על ידי חיישנים בשבת?
Answer 8
מומלץ מבחינה ציבורית לפעול לכך שברחובות יהיו גם תאורה קבועה בשבת, ולא רק תאורה המופעלת על ידי חיישנים. כך יימנעו מצבים של איסור הליכה עבור מי שזקוק לתאורה וייקל על שמירת השבת כהלכה
קובץ שמע - TXT
081110hy.txt
(8.62 KB)