האם ברמה העקרונית יש הבדל בין דיני כוונון השעון בנושא התאורה לפעולות דומות בקשר למזגן?
היש הבדל בין פעולה להקדמת סיום פעולתו של המזגן לפעולה שתגרום הפעלת המזגן במועד מאוחר יותר?
מאורר המחובר בכבל ארוך לשקע, האם מותר בשבת לנייד אותו ממקום למקום ובאלו תנאים?
22/08/08 כ"א אב התשס"ח
הרב דן בהלכות הפעלת מזגנים ומאווררים בשבת. הוא מבחין בין מצבים של חולה מסוכן, חולה שאינו מסוכן, ובריאים הסובלים מהחום, ומפרט את הדינים הנוגעים להפעלתם על ידי יהודי או גוי, כמו גם את השימוש בטיימרים ושינוי הגדרות. בנוסף, המקור מתייחס להזזת מאוורר בשבת, תוך הבחנה בין מצב פעיל ללא פעיל, ומדגיש את ההבדלים מהדינים הנוגעים לטלטול נר דולק
קובץ שמע - מלא
תזכיר בנושא הלכות שימוש במזגנים ומאווררים בשבת
מקור: קטעים מתוך "הטקסט שהודבק" (כפי שנמסר).
תאריך: 15 במאי 2024
נושא מרכזי: הדיון ההלכתי סביב השימוש במזגנים ומאווררים בשבת, תוך התייחסות למצבים שונים (חולה שיש בו סכנה, חולה שאין בו סכנה, אדם בריא הסובל מחום) ולאופני הפעלה שונים (הפעלה ישירה, תכנות מראש, שינויים בהגדרות במהלך השבת).
נקודות עיקריות וציטוטים:
- חולה שיש בו סכנה:
- במצב של סכנת חיים ממשית (כגון התקף פתאומי או יולדת בשלב מתקדם של לידה), מותר אפילו ליהודי להפעיל את המזגן אם הוא לא פועל וקיים צורך קריטי בו למען החולה.
- "הרי במקום שיש בו חולה שיש בו סכנה ושיש צורך למזגן אוויר משום שבלעדי זה החולה שיש בו סכנה עלול להיפגע מ אפילו ליהודי להפעיל את המזגן במידה והמזגן לא פועל."
- חולה שאין בו סכנה:
- אסור ליהודי להפעיל את המזגן ישירות.
- מותר לבקש מגוי (לא יהודי) להפעיל את המזגן עבור חולה שאין בו סכנה, מכיוון ש"אמירה לגוי שבותיי גם אם היינו אומרים שבהפעלת המזגן זה איסור תורה, באמירה לגוי זה איסור דרבנן, לצורך חולה, גם שאין בו סכנה, ההלכה מתירה שיש צורך בשימוש במזגן אוויר לצורך אותו חולה."
- יחד עם זאת, הפעלה מחדש של מזגן כבוי, אפילו על ידי גוי, אסורה.
- אנשים בריאים הסובלים מחום:
- אסור לבקש מגוי להפעיל את המזגן עבור אנשים בריאים הסובלים מהחום.
- הדיון מתמקד בתכנות מראש של המזגן ובשימוש בכיוון פתחי האוויר.
- כיוון פתחי האוויר במזגן:
- מותר לשנות את כיוון פתחי האוויר של המזגן בשבת, מכיוון שפעולה זו אינה משנה את עוצמת פעולת המנוע ומהווה רק הכוונת האוויר.
- "אשר להפניית החלונות של המזגנים אין איסור בכך אין הדבר משנה את עוצמת ה השמל אשר מפעיל את המזגן וזה רק הכוונת הפתח בהוצאת האוויר לכיוון זה או אחר. ולכן כאמור מותר."
- יש לבצע זאת בצנעה כדי לא ליצור רושם של חילול שבת בעיני אחרים. "כמובן צריך לעשות את הדברים האלה בעצני הלכת, לא בצורה מופגנת."
- תכנות מראש של המזגן:
- מותר לתכנת מראש את שעות ההפעלה והכיבוי של המזגן באמצעות שעון שבת. "הדבר פשוט שמותר לתכנת את הפעלת המזגן ואתם לצרכים. שעה כזו יכב, בשעה כזו יפעל. ובזה פשוט שזה מותר."
- שינוי בהגדרות שעון השבת במהלך השבת:
- קיצור זמן הפעולה של המזגן באמצעות שעון שבת: יש פוסקים המתירים זאת, מכיוון שהפעולה מתבצעת על השעון ולא ישירות על המזגן.
- אולם, המקור נוטה להחמיר ולא ממליץ לקצר את זמן הפעולה בשבת, כדי להימנע ממראית עין של כיבוי. "אנחנו מחמירים ואומרים שלקצר לא לעשות זה ביום שבת... בשבת אנחנו משתדלים לתת טווח של ביטחון, חגורת ביטחון לא לקצר. כי בתודעה, בתודעה של ההרמונים, הקיצור גובל כאילו בכיבוי, בזרוז הכיבוי."
- הארכת זמן הפעולה של המזגן באמצעות שעון שבת: מותר באופן עקרוני, אך יש להיזהר לא לעשות זאת ברגע האחרון כדי לא להסתבך בשינוי הגדרות השעון באופן ישיר בזמן השבתה.
- כיבוי המזגן לאחר שהפסיק לפעול עקב תכנות:
- אם המזגן הפסיק לפעול על פי התכנות המקורי, ומעוניינים למנוע את הפעלתו המחודשת (למשל, עקב שינוי מקום שינה), מותר לשנות את המתג הקבוע בקיר למצב "כבוי" לפני שהשעון אמור להפעילו שוב.
- "הרי בזמן שהמזגן לא פועל ולפני שיפעל מחדש ניתן לטפל במתק שלו להעביר אותו ממצב של הפעלה למצב של אי הפעלה כדי שגם כשמבחינת השעון יגיע למצב שהוא יפ מחדש כבר לא יהיה מה להתעל כיוון שהוא מצב של כיבוי, מצב של אי הפעלה אבל אני מדבר על מתג הקבוע בקיר להבדיל מהוצאת תקע או הכנסת תקע."
- הוצאת או הכנסת תקע של המזגן אסורה בשבת.
- הפעלת מזגן שלא היה מתוכנן לפעול:
- באופן עקרוני, מותר להרים את המתג של מזגן כבוי כדי לאפשר לו לפעול כאשר שעון השבת יפעיל את המערכת, גם אם לא היה מתוכנן לפעול מלכתחילה.
- אולם, מומלץ להחמיר בכך אם אפשר, כדי להימנע ממראית עין של הדלקה ישירה בשבת. "שוב, ברמה העקרונית כן, ברמה המעשית אם אפשר להחמיר בגלל שבני אדם חושבים שכאילו רזנו הדלקה למרות שזה רחוק, זה יכול להיות שעה לפני כן, שעתיים לפני כן, אם אפשר להחמיר מה טוב?"
- אם קיים צורך גדול במזגן (לא מצב של חולי, אלא סבל מחום), ניתן להקל ולהפעילו גם במקום שלא היה מתוכנן לפעול.
- מאוורר (ונטילטור):
- אותן הלכות הנוגעות למזגן תקפות גם לגבי מאוורר, עם מספר הבהרות הנוגעות למאפיינים הייחודיים שלו.
- אסור לחבר או לנתק את תקע המאוורר מהקיר בשבת.
- מותר לטלטל מאוורר ממקום למקום בתוך הבית מבלי לנתק את הכבל, כל עוד לא מושכים או נתקעים בכבל. "מותר לטלטל את הוונטילטור מ מקום למקום מבלי להוציא את הכבל מהמקום שבו הוא קבוע. כלומר, אם הכבל הוא ארוך ואדם רוצה את הונצלטור להעביר אותו מכאן לכאן, תוך שאיננו נוגח כלל ועיקר בכבל והכבל נשאר תקוע במקומו, רק את הוונצלטור עצמו הוא מנייד ממקום מקום לפי הצורך. מותר לנייד אותו גם בזמן שהוא פועל."
- היתר הטלטול נובע מכך שזה נחשב "צורך מקומו" או "צורך גופו" של המשתמש, ולא "צורך עצמו" של הכלי האסור בטלטול.
- מאוורר פועל שונה מנר דולק שאסור לטלטלו, מכיוון שטלטול מאוורר פועל אינו גורם לשינוי במעגל החשמלי. "אבל הוונטלטור הפועל הוא איננו כמו נר דולק, אלא שום שינוי לא יעשה בחשמל על ידי הניות שלו תוך כדי הפעלתו."
הערות חשובות:
- ההלכות מפורטות בהתאם למצבים שונים ויש להתאים את ההתנהלות למקרה הספציפי.
- קיימת גישה מחמירה יותר בנוגע לשינויים בהגדרות במהלך השבת, במטרה לשמור על רוח השבת ולהימנע ממראית עין של פעולות אסורות.
- בכל מקרה של ספק, מומלץ להתייעץ עם רב או פוסק הלכה
Question1
מה הדין של הפעלת מזגן בשבת כאשר יש בבית חולה שיש בו סכנה?
Answer1
במקרה שיש חולה שיש בו סכנה ובלי המזגן החולה עלול להיפגע, מותר אפילו ליהודי להפעיל את המזגן אם הוא לא פועל.
Question2
מה הדין של הפעלת מזגן בשבת כאשר יש בבית חולה שאין בו סכנה?
Answer2
במקרה שיש חולה שאין בו סכנה, אסור ליהודי להפעיל את המזגן. עם זאת, מותר לבקש מגוי להפעיל את המזגן עבור החולה, מכיוון שאמירה לגוי לצורך חולה שאין בו סכנה היא איסור דרבנן וההלכה מתירה זאת.
Question3
מה הדין של אמירה לגוי להפעיל מזגן בשבת עבור אנשים בריאים הסובלים מהחום?
Answer3
עבור אנשים בריאים הסובלים מהחום, אסור לבקש מגוי להפעיל את המזגן בשבת.
Question4
האם מותר לשנות את כיוון פתחי האוויר של המזגן בשבת?
Answer4
כן, מותר לשנות את כיוון פתחי האוויר של המזגן בשבת, מכיוון שפעולה זו אינה משנה את עוצמת הפעולה של המזגן אלא רק את כיוון האוויר. יש לעשות זאת בצנעה כדי לא ליצור רושם שאדם עושה פעולה האסורה בשבת.
Question5
האם מותר לתכנת מזגן לפני שבת שיפעל ויכבה בשעות מסוימות?
Answer5
כן, מותר לתכנת מזגן לפני שבת שיפעל ויכבה בשעות מסוימות באמצעות שעון שבת.
Question 6
האם מותר לשנות את זמני ההפעלה והכיבוי של המזגן שתוכנת באמצעות שעון שבת במהלך השבת?
Answer6
באופן עקרוני, יש פוסקים המתירים לקצר את זמן פעולת המזגן דרך שעון השבת, אך המחמירים ממליצים להימנע מכך בשבת כדי לא ליצור רושם של כיבוי מכוון. לעומת זאת, להאריך את זמן הפעולה של המזגן דרך שעון השבת מותר, אך יש להיזהר ולא לעשות זאת ברגע האחרון כדי לא לשנות את מנגנון השעון באופן ישיר.
Question 7
מה הדין של שינוי מצב מתג המזגן הקבוע בקיר (לא הוצאה או הכנסת תקע) בשבת כאשר המזגן אינו פועל לפי התכנות הנוכחי?
Answer7
כאשר המזגן אינו פועל כרגע לפי התכנות, מותר לשנות את מצב המתג הקבוע בקיר למצב של אי-הפעלה כדי שגם כשהשעון יורה על הפעלה, המזגן לא יפעל. בנוסף, אם יש צורך גדול במזגן במקום שלא היה מתוכנן לפעול, מותר להרים את המתג למצב הפעלה, אף על פי שיש הממליצים להחמיר בכך אם אין צורך גדול.
Question 8
מה הדין של טלטול מאוורר (וונטילטור) בשבת?
Answer 8
מותר לטלטל מאוורר ממקום למקום בשבת מבלי להוציא את הכבל מהשקע, בין אם הוא פועל ובין אם לא. זאת מכיוון שהטלטול נעשה לצורך השימוש בו במקום אחר, ואין בטלטולו שינוי במעגל החשמלי. דינו שונה מנר דולק שאסור לטלטלו בשבת מחשש לכיבוי או להדלקה.
קובץ שמע - TXT
080822hy.txt
(10.13 KB)