דילוג לתוכן העיקרי

חלבי / בשרי - על הפרדתם

שאלה

שלום לכבוד מארי רצון ערוסי הלוי שליט"א, אני נוהג בכל כדעת הרמב"ם וזכיתי ללמוד במהדורת מארי יוסף זצ"ל ואף - ב"ה - זוכה לפעמים לשמוע את שיעורו של כבודו בימי שישי. נראה לי שנהוגות במטבח היהודי היום חומרות מופרזות בכל הנוגע להפרדה בין כלים חלביים לכלים בשריים לכן אני שואל את דעת כבודו מספר שאלות:
1) האם נכון שחייבים שני כיורים לשטיפת כלים? - בבית ישנם שניים ואני מקפיד ככל האפשר לשים כלים חלביים בחלבי ובשריים בבשרי, אבל אני רואה זאת כחומרה.
2) האם נכון שחייבים ספוגים שונים לשטיפת הכלים החלביים והבשריים? אני לא מקפיד בכך כי זו נראית לי חומרה המקשה על חיי המסכן מבני המשפחה שקיבל את תפקיד לשטוף כלים.
3) האם נכון שיש צורך לכוסות לשתייה קרה לארוחות חלביות ולבשריות? יש לי ילדה שרואה חומרה זו כחובה.
4) אצלנו בבית יש רק ספלים מהמצויים היום בשוק, העשויים כנראה מפורצלן, והם משמשים לנו הן לשתיית שתייה חמה בבקרים והן לשתיית שתייה קרה עם ארוחות בשריות, אני לא רואה בכך בעייה מכיוון שמדובר תמיד בשתייה קרה שמלווה את הארוחות הבשריות, האם נכונה הנהגה זו מבחינת הדין כדעת רבנו כמובן תמיד?
5) אני שומע הרבה, גם מבנותיי, שאם מבשלים תבשיל פרווה בסיר ששימש לפני שבוע או יומיים להכנת תבשיל חלבי או בשרי, דינו של אותו מאכל פרווה הוא "בחזקת בשרי או חלבי", אינני זכור לי דין כזה מדברי רבנו ולכן אני רואה זאת כחומרה, האם נכונה גישתי ל"חזקות" הנ"ל? בברכת שבוע טוב, אליעזר

תשובה

1. לכתחילה אין יותר טוב משני כיורים, אבל מי שאין לו רק כיור אחד, יזהר שלא ירחץ את הכלים החלביים והבשריים ביחד. ושלא ישהה כלים בכיור שיש בו מים רותחים.
2. רצוי מאוד להשתמש בספוגים מיוחדים לבשריים וספוגים מיוחדים לחלביים, כי לא כל היידיים שוות באיכות הרחיצה ויש שיישארו שומנים חלביים בכלי הבשרי או שומנים בשריים בכלי החלבי.
3. גם בעניין זה לפי הדין בוודאי שמותר לשתות שתייה קרה בכל כוס, אולם הגע בעצמך שבארוחה בשרית ישתה בכוס חלבי, שתייה קרה, וכן ההיפך, הרי זה מתכון לעירוב כלים ולמכשול, ואיזהו חכם הרואה את הנולד.
4. כנ"ל.
5. לפי רבינו ולפי מרן, תבשיל פרווה שנתבשל בסיר חלבי או בשרי נקי, מותר לאכול את התבשיל הנ"ל, עם בשר או עם חלב, ולפי הרמ"א, רק אם הכלי אינו בן יומו.