הקים את סוכתו על המדרכה ברשות הרבים, האם כשרה ליכנס בה?
המסיג גבול ובנה בנינים על קרקע חבירו, האם חייב להרוס כל הבנינים או שחז"ל תקנו תקנת השבים גם בנסיבות אלו?
ומה יהא דינו של שכן שבטעות מדידה פלש לקרקע חבירו אף במעט, האם בנסיבות אלו נקל עליו לאור 'תקנת השבים'?
pexels
02/10/10 כ"ד תשרי התשע"א
קטע שמע זה מתעד ויכוח הלכתי מעניין בין יהודי חרדי לחוזר בתשובה בנוגע לדיני סוכה וגזל. הדיון התפתח משאלה אם מותר להיכנס לסוכה שהוקמה ברשות הרבים. הוויכוח התרחב לסוגיית גזל קרקע, תוך הבאת דעות שונות מפוסקים והצגת מחלוקת בין "המבית" ו"המשנה למלך" בשאלה האם קיימת תקנת השבים במקרקעין, אפילו במקרה של השגת גבול בטעות. הדובר מסיים בהדגשה על הצורך להיזהר ביחסי שכנים ולבל לעבור על איסור גזל
קובץ שמע - מלא
תמצית נושאים ורעיונות מרכזיים מתוך הטקסט "הטקסט שהודבק"
המסמך מתאר ויכוח הלכתי מעניין שהתפתח בחג הסוכות בין חוזר בתשובה ליהודי חרדי בנוגע להלכות סוכה ודיני גזל במקרקעין. הדיון מתחיל בסוגיית כשרות סוכה שהוקמה על מדרכה ברשות הרבים, ומתפתח לדיון רחב יותר על דיני השגת גבול במקרקעין והיעדר "תקנת השבים" במקרים אלו.
נושאים ורעיונות מרכזיים:
- כשרות סוכה ברשות הרבים:
- החוזר בתשובה העלה ספק בנוגע לכשרות סוכה שהוקמה על מדרכה ברשות הרבים, מחשש לגזל.
- היהודי החרדי השיב שהסוכה כשרה, מכיוון ש"יש יסוד להניח, כך אומרים הפוסקים שההנהלת העיר מאפשרת לו את הדבר הזה".
- עם זאת, הודגש כי "באמת אם הנהלת העיר לא מאפשרת אסור".
- עוד נאמר כי כל עוד הסוכה "לא מפריע לשות הרבים", מותר להקימה לזמן קצר.
- דין סוכה שהוקמה בשטח חברו:
- גם אם אדם הקים סוכה בשטח של חברו וקיים בה את מצוות החג, הוא "יצא ידי חובה כי אין קרקע נגזלת".
- אולם, מעשה זה מוגדר כ"כשר אבל מסריח", כלומר אינו ראוי וייתכן שיחויב בדמי שימוש.
- ההבדל בין גזל מטלטלין לגזל מקרקעין:
- היהודי החרדי העלה מקרה של חוזר בתשובה שבנה חלק מדירתו על קרקע של חברו, והסביר שזה "הרבה יותר גרוע מאשר דין של מצוות סוכה".
- החוזר בתשובה הסכים שהיה זה "סכסוך ישן" מתקופה שבה לא הקפיד על הלכות.
- הוא ביקש לפצות את שכנו בכסף, אך השכן דרש "להרוס את ה את הדירה ותחזיר לי את השטח".
- "תקנת השבים" במטלטלין ואי-קיומה במקרקעין:
- היהודי החרדי הזכיר את "תקנת השווים" (או "תקנת השבים") במקרה של גניבת קורה ושילובה בגג, לפיה הגנב אינו מחויב להרוס את הגג אלא לשלם את שווי הקורה, כדי "לא לרפות ידי השווים בתשובה".
- אולם, הוא הבהיר ש"אין תקנת שווים במקרה כזה" של השגת גבול במקרקעין.
- דעת השולחן ערוך והרשב"א בנושא גזל מקרקעין:
- השולחן ערוך (חושן משפט סימן שס) קובע כי "כל הגוזל חייב להחזיר הגזלה עצמה שנאמר והשיב את הגזלה אשר גזל".
- גם במקרה של גזילת קורה ובניית בניין גדול, "דין תורה הוא שיערוס כל הבניין ויחזור הקורה תחזור הקורה לבעלים".
- "תיקנו חכמים מפני תקנת השבים שיהיה נותנת דמיה ולא יפסיד בניין אפילו גזל קורה ועשה בסוכות החג ובעבע לקורה וטובעה בתוך החג נותן לו את דמיה".
- אולם, בהגהה מובאת דעת הרשב"א כי "גזל קרקע ובנה עליה בניינים גדולים צריך לסתור הכל ולהשיב קרקע לבעלים דלא עשו תקנת השבים בקרקע".
- דעת הרמב"ם על משיג גבול:
- הרמב"ם (הלכות גניבה פרק ז הלכה יא) מחמיר לגבי "המשיג גבול" וקובע כי "אפילו לא אטבע אם בחוזקה עשה הרי זה עובר בשני לוין".
- מחלוקת בין "המבית" ל"משנה למלך" בנוגע להשגת גבול בטעות:
- "המבית" סובר שאם השגת הגבול במקרקעין נעשתה בטעות ("לא נעשה השגת גבול מדעתו"), יש "תקנת השבים" ויש לשלם לבעל הקרקע את דמיו.
- "המשנה למלך" חולק על כך בתקיפות וטוען כי "אין דבר כזה אפילו בלי כוונה מושיג גבול בלי כוונה ואפילו בנה אם בעל הקרקע אומר אני לא מסתפק בפצ כספי כי אני רוצה את נחלתי אז הוא צריך להרוס".
- מוסר השכל ליחסי שכנים:
- המסקנה העולה מהדיון היא שיש "להיזהר מאוד מאוד במערכת יחסי השכנים" בנוגע לגבולות הקרקע.
- במקרים של פלישה לשטח שכן, "אין תקנת במקרקעין ברמת העיקרון ברמת העיקרון ויצטריך להרוס" אם בעל הקרקע דורש זאת, ופיצוי כספי אינו מספיק.
- ישנה הבחנה בין מקרים ברורים של חלוקת קרקע בין שני דיירים סמוכים, לבין חלוקת קרקע מורכבת יותר בבניין משותף, שם "כוח המנהג" יכול להשפיע.
ציטוטים מרכזיים:
- "אמר לו החוזר בתשובה אולי אסור לי להיכנס לסוכה הזו היא והיא על רשות הרבים אומר לו הידי חרדי בוא נפתח לך הלכה שסוכה שהוקמה על גבי רשות הרבים כשרה."
- "אין קרקע נגזלת. זה נקרא כשר אבל מסריח."
- "אבל תיקנו חכמים מפני תקנת השבים שיהיה נותנת דמיה ולא יפסיד בניין אפילו גזל קורה ועשה בסוכות החג ובעבע לקורה וטובעה בתוך החג נותן לו את דמיה אבל אחר החג הועיל ולא נשתנת ולא בנאה בתית מחזיר את הקורע עצמה."
- "גזל קרקע ובנה עליה בניינים גדולים צריך לסתור הכל ולהשיב קרקע לבעלים דלא עשו תקנת השבים בקרקע."
- "אין דבר כזה אפילו בלי כוונה מושיג גבול בלי כוונה ואפילו בנה אם בעל הקרקע אומר אני לא מסתפק בפצ כספי כי אני רוצה את נחלתי אז הוא צריך להרוס."
- "ללמדנו כמה צריכים להיזהר מאוד מאוד במערכת יחסי השכנים כי עושים בדוקאות ולפעמים עוברים על כל רגע ורגע באיסור של גזר רבי חנבן גשמ."
הטקסט מדגים דרך ויכוח הלכתי מקרה מעשי וממנו נלמדים עקרונות חשובים בדיני ממונות, תוך הדגשת החומרה של גזל מקרקעין וההשלכות האפשריות על יחסי שכנים.
Question1
מה היה הוויכוח ההלכתי המעניין שהתעורר בחג הסוכות בין חוזר בתשובה ליהודי חרדי?
Answer1
הוויכוח נסב סביב כשרות סוכה שהוקמה על מדרכה ברשות הרבים. החוזר בתשובה תהה האם מותר להיכנס לסוכה כזו מחשש לגזל, ואילו היהודי החרדי טען שהסוכה כשרה.
Question2
כיצד הסביר היהודי החרדי את כשרות הסוכה שהוקמה ברשות הרבים?
Answer2
היהודי החרדי הסביר שהפוסקים מתירים הקמת סוכה ברשות הרבים מכיוון שיש יסוד להניח שהנהלת העיר מאפשרת זאת, במיוחד שמדובר במבנה זמני שאינו מפריע לעוברים ושבים. עם זאת, אם ידוע שההנהלה אינה מאפשרת זאת, הסוכה אסורה.
Question3
מה הדין אם אדם בנה סוכה בשטח של חברו ללא רשות?
Answer3
אם אדם בנה סוכה בשטח חברו וקיים בה את מצוות החג, הוא יצא ידי חובה, מכיוון שאין "קרקע נגזלת" לעניין קיום המצווה. עם זאת, מעשה זה נחשב "כשר אבל מסריח", כלומר, אינו ראוי ויש בו איסור, ולכל היותר יהיה חייב בתשלום דמי שימוש.
Question4
מה הייתה טענתו של היהודי החרדי כלפי החוזר בתשובה בהקשר לדיני גזל?
Answer4
היהודי החרדי הזכיר לחוזר בתשובה מקרה עבר בו הוא בנה חלק מדירתו על שטח של חברו, וטען שמעשה זה חמור בהרבה מדין סוכה ברשות הרבים או בשטח חברו.
Question5
מה היה רצונו של בעל השטח בנוגע לפלישה לקרקעו, ומדוע סבר החוזר בתשובה שדרישתו אינה צודקת?
Answer5
בעל השטח דרש מהחוזר בתשובה להרוס את החלק הבנוי על אדמתו ולהחזיר לו את השטח כפי שהיה. החוזר בתשובה סבר שאין זה צודק, ורצה לפצות אותו בכסף ("תקנת השבים"), בדומה לדין גנבת קורה ששולבה במבנה.
Question 6
מה הדין בשולחן ערוך לגבי גזל במקרקעין, והאם קיימת "תקנת השבים" בקרקע?
Answer6
בשולחן ערוך (חושן משפט סימן שס) נפסק כי הגוזל חייב להחזיר את הגזלה עצמה. גם אם גזל קורה ובנה ממנה בניין גדול, הדין הוא שיש להרוס את הבניין ולהחזיר את הקורה. תקנת השבים, המתירה לשלם את שווי הגזלה במקום להחזירה בעין, קיימת רק במטלטלין, אך לא במקרקעין.
Question 7
מהי המחלוקת בין "המבית" ל"משנה למלך" בנוגע להשגת גבול בטעות במקרקעין?
Answer7
"המבית" סובר שאם אדם השיג גבול ובנה בשטח חברו בטעות (לא בכוונה), קיימת "תקנת השבים" ועליו לשלם את שווי השטח. לעומתו, "המשנה למלך" חולק בתוקף וטוען שגם בהשגת גבול בטעות, אם בעל הקרקע דורש את אדמתו בחזרה, יש להרוס את הבנוי ולהשיב את הקרקע, ואין דבר כזה "תקנת השבים" במקרקעין.
Question 8
מה המוסר השכל העולה מדיון זה לגבי יחסי שכנים?
Answer 8
הדיון מלמד על הצורך להיזהר מאוד ביחסי שכנים ולדקדק שלא לפלוש לשטח הזולת, אפילו במעט. ברמת העיקרון, אין היתר לגזול קרקע, ופיצוי כספי אינו יכול לבוא במקום השבת הקרקע לבעליה, מה שמדגיש את חומרת איסור גזל במקרקעין
קובץ שמע - TXT
101001hy.txt
(8.95 KB)